Boksen Boksen

Boksen Boksen

Boxing

A-Basisbeginselen van het boksen

Boksen kan worden onderverdeeld in twee categorieën: typisch en gemengd. Typisch boksen beperkt zich tot een paar stoten en de mogelijkheid om te vermijden dat de tegenstander geraakt wordt. De bokser traint om de tegenstander naar een specifiek doel op het hoofd te stoten of om hem in een specifiek lichaamsdeel te raken. Typisch Boksen Amsterdam  kan worden beschouwd als de “stoot-en-check” stijl.

In het gemengd boksen is het doel de tegenstander knock-out te slaan door hem met verschillende stoten uit te schakelen, of door de trefpunten te verbeteren door middel van combinatietechnieken. Dit vereist kracht, snelheid, en veel vaardige oefening. Naast de verschillende stoten die gebruikt worden, zijn ook de combinatie technieken belangrijk. Vanuit de bokshouding, en bij het naderen van de tegenstander, kunnen lunges, schuivende, en draaiende stoten worden uitgevoerd. Alle bewegingen moeten met het hoofd en de ogen gedaan worden om te voorkomen dat men geraakt wordt.

Skelet oriëntaties van boksers.

Al sinds 3000 v. Chr. staat boksen bekend als een sport die de gevechtskwaliteiten van mannen uit de krijgersklasse benadrukt. Krijgers waren iconen van de Griekse cultuur en kinderen werd van jongs af aan geleerd te boksen. Grote krijgers symboliseerden voor het vroege Griekenland, als helden en natuurlijke types van boksers die het beste van de stadstaat illustreerden. De Grieken, boksers, werden geacht gekenmerkt te worden door een mengeling van “hardheid” en “zachtheid”. Vroege schrijvers gebruikten vaak beelden van bloedende vijanden met de hersenen eruit geslagen, wat de opvatting bevordert dat boksen eerder een “kunst” dan een “sport” is.

Toen in de jaren 2000-2004 het beroepsboksen opkwam, veranderde geleidelijk het karakter ervan doordat de basisorganisaties langzaam plaats maakten voor het idee dat beroepsboksers “massaal sterk en behendig” zijn. Het beeld dat het boksen ooit neerzette is echter de ultra-sterkte gebleven, traditioneel omschreven als sterk, hard, fysiek, met een “mannelijke” kracht.

Enkele beroemde boksers uit de twintigste eeuw zijn Sugar Ray Robinson, Joseph “The Buffalo” Parker, Jose Torres, en Gatti Giving seminars in zijn bloeitijd waar hij een echte inspiratie was voor boksers in zijn tijd. Hij werd ook wel het “tiende wereldwonder” genoemd vanwege zijn bokscapaciteiten, en een van de meest fascinerende verhalen over hem is dat hij slechts zijn eerste zes gevechten won voordat hij werd verslagen door de Afro-Amerikaanse wereldberoemde bokser Bob Fitzsimmons!

Majorotted “The Micky”, en Joe Louis, zijn twee andere boksers uit hun tijd die symbool staan voor het type sterke, ruige persoon dat vroeger als een barbaar werd beschouwd. Zij symboliseerden de “goede oude tijd” van het boksen en zij worden erkend als behorend tot de topboksers. Paul Terrell was een andere stoere boksheld uit zijn tijd. Hij won zijn eerste twee gevechten voordat hij voor de eerste keer de titel won.

Manny Pacquiao wordt erkend als een van de meest charismatische boksers, niet alleen in zijn carrière maar ook in zijn persoonlijke leven. Hij symboliseert thearius uit de Griekse Mythologie. Thearius is de god van de waneers en van één van hen wordt gezegd dat hij het oog van een pijl heeft gebouwd. Drie van zijn kinderen heetten ook Manny. Hoewel hij in 2003 overleed na een twee jaar durende strijd met drugs, zal zijn sterke boodschap van zelfdiscipline en persoonlijke verantwoordelijkheid hem altijd bijblijven. Pacquiao is momenteel de nummer één bokser op de wereldranglijst.

 

Lees meer:

Boksschool Amsterdam 

Boxing Amsterdam 

Boksles Amsterdam 

Prive boksles Amsterdam

Boksen in Amsterdam 

Leave a Reply

Your email address will not be published.